2014.08.07.
Az alábbi cikkben visszatérünk a kelt tészták varázsos világába. Nem mondom, hogy hétköznap este hazaesve nekiállok kalácsot sütni, de egy hétvégi délután pont megfelelő időpont arra, hogy ilyen szépségeket (ami még finom is) alkothassunk.
Sokan – mint például az anyukám is – távol tartják magukat a kelt tészta készítésétől, mert túl bonyolultnak hiszik, de ez nincs így és mindenkit arra buzdítok, hogy próbálja meg és meglátja, sokkal egyszerűbb mint gondolná.
Hozzávalók:
– 60 dkg finomliszt
– csipet só
– 3 ek. + 1 kk. cukor
– 1 egész tojás
– 1 tojás sárgája
– 3 dl tej
– 2 dkg élesztő
– 6 dkg vaj (megolvasztva)
– 1 tojás a kenéshez
Ahogy azt már a hamburgerzsömlés posztban is említettem, érdemes mindig az élesztő felfuttatásával kezdeni, hogy még azelőtt kiderüljön, hogy nincs rendben valami, mintha erre csak akkor döbbennénk rá, amikor már az egész tésztát összeállítottuk. A tejből elveszünk 1 decilitert, meglangyosítjuk és belerakunk 1 kiskanál. cukrot. Amikor elkevertük, akkor belemorzsáljuk az élesztőt, és félretesszük. Ha tíz-tizenöt perc múlva látjuk, hogy felhabosodott és megemelkedett, akkor kezdhetjük a tészta összeállítását.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a 3 evőkanál cukrot és elkeverjük. Utána mehet bele az egész tojás és a tojás sárgája,
majd a maradék tej és az élesztős folyadék. Elkezdjük gyúrni és amikor már szépen összeállt, hozzáadjuk a megolvasztott vajat. Először elég trutymákosnak tűnik az egész, de kitartóan gyúrjuk és szépen fel fogja venni a tészta a zsiradékot. Amikor ez megtörtént, kivesszük és gyúródeszkán folytatjuk kitartóan a gyúrást. Körülbelül. tíz perc alatt összeáll. Lágy de rugalmas tésztás kell kapnunk.
Tálba (akinek van kelesztőbe) tesszük, és vagy a tál fedelével, vagy fóliával lezárjuk. Nem huzatos helyre rakjuk, (én, noha nem volt rossz tészta, a sarokba szoktam állítani…) és valami mással töltjük el a rendelkezésünkre álló körülbelül egy órát. Amikor a tészta a duplájára kelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk és finoman átgyúrjuk. Mivel most kerek kalácsot szerettem volna készíteni, hatfelé osztottam a tésztát. (Amikor előtör a pontos énem, akkor le is szoktam mérni, de lehet szemre is csinálni.)
Vékony rudakat sodortam belőle és át-át vezettem őket egymáson (lásd a mellékelt képek)
Mind a négy szár esetén a maradék három rudat simán összefontam,
és a közepe alá hajtottam, majd egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma közepére helyeztem,
Fóliával óvatosan lefedtem és hagytam megint kelni (kb. 1/2 órát). Ekkorra eljött az ideje a sütő bemelegítésének is (170ºC). Amikor újra megkelt a tésztánk, a felvert tojással – egy szilikonecset segítségével – megkenjük, és betoljuk a sütőbe, ahol én rá szoktam kapcsolni a légkeverést. Körülbelül harminc perc után, vagy ha előbb nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk, és negyven perc után, ha kész (beleszúrt hurkapálcika tisztán jön ki és szép pirult a teteje), kivesszük. Pihentetjük egy kicsit a formában, majd a kapcsos részt lepattintva egy rácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Noémi
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Az öt legjobb jeges kávékülönlegesség