-273 °C

Különleges koncerttel készül az “ördög hegedűse” – szimfonikus zenekarral üzen a túlpartról Lajkó Félix

 

zzs – 2014.07.12.

“Mindegy, milyen hangszeren, hegedűn, citerán, fütyülve vagy belebúgva a mikrofonba, mindegy milyen forrásból, népzenéből, klasszikusokból, bluesból, jazzből táplálkozva, magán átszűrve, szabadon improvizálva elénk rakja a tiszta muzsikát a túlpartról.” Lajkó Félix ezúttal a Margitszigeten ad bizonyságot virtuozitásáról. 

 

A vajdasági születésű Lajkó Félix, az „ördög hegedűse“, a „Vajdaság Paganinije” idén ünnepli 40. születésnapját. A citerán, hegedűn és zongorán játszó világzenei virtuóz ebből az alkalomból különleges koncertre készül a Margitszigeten a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral.

 

 

Lajkó két évtizeddel ezelőtt érkezett Budapestre egy kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Jancsó Miklós „fedezte fel“, aki 1997-ben forgatta róla a Játssz, Félix, játssz! című portréfilmet. Számos ismert zenésszel muzsikált együtt: Szabados György, Borisz Kovacs, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Markovics. Számos lemeze jelent meg, színházi és filmzenéket komponál és szerepelt Mundruczó Kornél Delta című fődíjas filmjében. Jelenleg Palicson él, ingázik lakóhelye és Budapest között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

 

Lajkó kivételes tehetségű és érzékenységű előadó, aki „megszállott“ átéléssel kalauzolja hallgatóságát a zene szenvedélyekkel teli világában. A maga útját járja, stílusa besorolhatatlan. Mindegy, milyen hangszeren, hegedűn, citerán, fütyülve vagy belebúgva a mikrofonba, mindegy milyen forrásból, népzenéből, klasszikusokból, bluesból, jazzből táplálkozva, magán átszűrve, szabadon improvizálva elénk rakja a tiszta muzsikát a túlpartról.

 

forrás: erdely.ma forrás: erdely.ma[/caption]

 

A Szimfonik koncerten a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral közösen életre hívott Lajkó Szimfóniát adja elő, amiben kiteljesednek és megsokszorozódnak a zenei dimenziók, egyedivé és felejthetetlenné téve az estét. Vezényel: Hollerung Gábor.

 

Kedvcsinálónak nézzétek meg a hegedű virtuóz A madárnak című művéhez készült kisfilmjét, aminek egyik érdekessége, hogy a helyszínen rögzített hangot hallhatjuk benne. A videóban Lajkó Félix és Brasnyó Antal a lillafüredi Hámori-tavon egy csónakban himbálózva hegedülnek. Érdekesség, hogy Lajkó Félixnek ez az első hivatalos klipje, eddig csak koncertfelvételeken szerepelt. Ezzel a videóval egyébként szimbolikusan is lezárt egy korszakot, aminek folytatását a legutóbb megjelent nagylemeze jelenti, ahol hegedű helyett citerán játszik. 

 

   

Esőnap a Margitszigeten

 

Ma, vagyis az esőnapon tartják meg a Filmzene a világ körül koncert-show-t a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, este 20 órától. A közlés szerint a megváltott és lefoglalt jegyek az esőnapra automatikusan érvényesek, így azokat nem szükséges becserélni.

A koncert egyébként a tavalyi nagysikerű James Bond 60 „folytatásaként” kerül színpadra. Nic Rainekarmester, a Párgai Filharmonikusok vezetője és a Budapest Symphony Orchestra egy olyan világkörüli turnéra invitálja a közönséget, ahol minden nagyobb földrajzi egységhez egy-egy ismerős filmzenei téma társul.

 
filmcilag.blog.hu – Veres Mónika
 

A videó-összeállításokkal kísért látványos show-ban népszerű dalok hangzanak el pl. az Indiana Jones, Tigris és sárkány, Doktor Zsivágó, Casablanca, A keresztapa, Evita és a Titanic című filmekből, többek között Nino Rota, John Barry, Hans Zimmer, Maurice Jarre szerzeményei. „A határ a csillagos ég” szlogent viselő est énekes szólistái idén is Gájer Bálint és Veres MónikaNika lesznek.

 
IMPRESSZUM ADATVÉDELEM FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT