Bárkinél kialakulhat a szemszárazság

 

Egyre többen szenvednek szemszárazságtól olyanok is, akiknek nincs szervi problémájuk. Az átlag lakosság körében a legveszélyeztetettebbek a számítógépes munkát végzők, mivel esetükben a monitor és a légkondicionáló száríthatja leginkább a szemeket – mondja dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, az egyetem honlapján. A tünetek olyan gyerekeknél is kialakulhatnak, akik túl sokat – rendszeresen, napi több órát – ülnek a számítógép vagy a tablet előtt.

 

szem
Fotó: Kovács Attila

 

A száraz szem nagyon gyakori, a lakosság tíz-harminc százalékát érinti, leginkább idősebb korban és inkább a nőknél alakul ki, általában a könnytermelés zavara vagy a könny nem megfelelő összetétele miatt. A professzor tapasztalatai szerint azonban egyre gyakoribb olyan esetekben is, amikor nincs szó szervi bajról.

Normál esetben az ember három-négy másodpercenként pislog. Amennyiben a könny összetétele jó, és a vékony filmréteg megfelelően szétterül a szemen, akkor több mint tíz másodpercig is stabil marad, azaz, normál esetben ennél gyakrabban pislogunk, és így nem párolog el és nem szárad ki a szemünk. Élethelyzettől is függ, hogy milyen gyakran pislogunk, hiszen például beszélgetéskor ez sűrűbb, de ha valaki nagyon figyel, akkor viszont ritkul.

A számítógépes munkánál éppen ez okozza a gondot, hogy ha valaki órákon át ritkábban pislog, akkor kialakul a szemszárazság, akkor is, ha egészséges a szeme. Mindezt elősegítheti, ha rossz helyen van a monitor. Ha túl fent van ugyanis, nagyobbra nyílik a szem, tehát nagyobb területen párolog a könny. Így akár négyszeres is lehet a párolgás. A párolgást fokozza a huzat, a légkondicionálás, a ventilátor, télen a fűtés – mindez száraz szemet okozhat.

 

szem1
Fotó: Kovács Attils

 

Nem véletlenül írják elő a munkavédelmi szabályok, hogy aki napi négy óránál többet dolgozik számítógép előtt, annak óránként tíz perc szünetet kell tartania és évente kötelező a szemvizsgálaton részt venni. Mindez otthon is ajánlott, például érdemes a kisgyerekekre fokozottan odafigyelni, a professzor azt tanácsolja, ne engedjék, hogy órákat a számítógép vagy a tablet előtt üljenek.

Egészséges szem esetén is, a fent említett hátrányos körülmények hatására hetek-hónapok alatt kialakulhat a száraz szem. Ez törő, szúró érzéssel jár, a szem vörös lesz, a kiszáradás gyulladást okozhat, ami állandósulhat. Ritka esetben súlyos is lehet: a szaruhártyán beszűrődések, hámhiányok alakulhatnak ki, a szaruhártya ki is lyukadhat. Mindez azonban általában súlyos, általános betegségekhez társuló problémaként jelentkezik.

A szemszárazságra megoldás lehet a műkönny, azonban nem árt előzőleg szakember véleményét kikérni, hiszen ő tudja hogy milyen (mennyiségi vagy minőségi) probléma okozza. Nem mindegy tehát, hogy melyik cseppet használja valaki rendszeresen. Sőt, Németh professzor szerint kerülni kell a rendszeres használatát annak a szernek, amiben érösszehúzó összetevő van. Ha ugyanis ezt rendszeresen használja valaki, a szem hozzászokik, de amint nem használja, minden ere kitágul, így állandósul a szempirosság.

Az is előfordulhat, hogy úgy van valakinek száraz szeme, hogy közben csorog a könnye. Ez úgy lehetséges, hogy ha a könny felszínén lévő zsírmolekula réteg rosszul véd, a könny kicsurog a szemből, miközben fokozott a párolgás. Ez a tünet általában reggel jelentkezik – érdemes ez esetben is szakemberhez fordulni, tanácsolja Németh professzor.

 

Praktikus tanácsok:

 

– monitor ne szemmagasságban legyen, hanem inkább lefelé nézzen a szem

– érdemes kerülni a tartós huzatot, légkondicionálást, ventilátort

– lehetőleg orvosi tanácsra használjon szemcseppet, ne magától

 

Forrás: www.semmelweis.hu

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!