Badacsonyi kirándulás Vol II.

 

2014.06.28.

Nehéz szavakat találni arra a hangulatra, ami a Balaton északi részén járva körüllengi az embert. Különleges energiák, szőlőrengeteg, finomabbnál finomabb borok és borkorcsolyák, csodálatos kilátás kényezteti az arrajárókat. Hangulatképeink a badacsonyi borvidékről – második rész (az elsőt itt nézhetitek végig)

 

 

A badacsonyi borvidék csaknem ezerhatszáz hektáron terül el, a vidéken pedig már a római korban is termesztettek szőlőt.

 

Az kiváló talaj alapanyaga bazalt alapon pannonanyag, pannonhomok és lösz. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, ami természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget.

 

 

A területen a legnagyobb mennyiségeben Olaszrizling terem, amit jó évjáratokban hosszabban érlelnek a tőkén és szemelt rizlingként hoznak forgalomba. Nagyobb termőterületen található meg a Szürkebarát, Tramini, Muscat Ottonel, Rajnai rizling, Chardonnay is.

 

 

A középkorban a borvidék ültetvényeinek nagy része egyházi tulajdonba került. A badacsonyi ürmös a 18–19. században a tokaji aszúhoz hasonló hírnévre tett szert.

 

 

Badacsonytomaj a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony lábánál található. A hegy valójában a település területén fekszik, amelyet ezen kívül a régi tomaji faluközpont és Badacsonyörs alkot, valamint a nagyrészt üdülőépületekből álló Badacsony településrész.

 

 

Területe már az ókorban is lakott volt, az ásatások felszínre hozták egy település maradványait. A rómaiak egész biztosan termesztettek itt szőlőt, a Badacsony oldalán akkoriban is számos ültetvény volt.

 

 

A Balaton közelsége és a festői táj azonban nem csak a borászokat és borkedvelőket, hanem a nyaralni vágyókat is vonzza.

 

 

A vidéken számos nevezetesség is helyet kapott: itt található például a Szegedy Róza-ház, Kisfaludy Sándor és felesége, Szegedy Róza egykori lakhelye.

 

 

A balatoni személyhajózás 1846. szeptember 21-én indult meg. Ezen a napon bocsátották vízre az első gőzhajót, a Kisfaludyt.

 

 

A Balaton északi és déli partja között a híd szerepét tölti be a Szántódrév – Tihanyrév útvonalon közlekedő négy komp, ami a többi közt Badacsony és Fonyód között is szállítja a kirándulni vágyókat. Évente több százezer utas és jármű kel itt át.

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!