Éremeső a berlini úszó Európa-bajnokságon – Összefoglaló

 

zd – 2014.08.23.

Javában folyik az úszó Európa-bajnokság Berlinben, ami a hazai úszóknak eddig nagyszerűen sikerült.  Az első aranyat Hosszú Katinka szerezte, megvédve ezzel bajnoki címét. Ugyanebben a számban a másik női versenyzőnk, Verrasztó Evelyn a hatodik helyen végzett. Röviddel a futam után, Katinka a 200 hátnál nyolcadikként ért célba, Gyurta Dani pedig negyedikként kvalifikálta magát a döntőbe. Összefoglaló. 

 

A keddi napon Gyurta 100 mellen másodikként, Cseh László pedig a legjobb idővel került be a vegyes döntőbe. Kozma Dominik folytatta a sort, ugyanis harmadikként került be a 200 gyors döntőbe. Daninak sajnos nem sikerült a harmadik hely, így ismét a negyedik helyen zárt 100 mellen.

 

Cseh László – Fotó: Kovács Anikó/MTI

 

„Összességében elégedett vagyok, de nem tagadom, van bennem némi csalódottság is – mondta a finálé után. – Nem is az érem miatt, hanem azért, mert nem tudtam 59.50 alá menni, pedig ez volt a célom mindenképp. Kicsit elkapartam szerintem – ez annyit jelent, hogy több kisebb tempót csináltam a kelleténél. A száz más műfaj, az elején megindult mindenki, láttam, mese nincs, menni kell velük, viszont ettől jöttek ezek a rövidebb tempók. Hiába, a döntő mindig különleges, most ezt ebből a szemszögből is megtapasztaltam..”

Verrasztó Dávid sajnos nem jutott be a döntőbe, de tudjuk, hogy az ő igazi száma a 400 méteres váltó, amiben biztosan eredményes lesz.

 

MTI Kovács Anikó10
Verrasztó Dávid – Fotó: Kovács Anikó/MTI

 

„Jó volt ez, csak ne lenne ilyen fárasztó a vége… Alapvetően jól ment, jó úszás volt, de a végén még kellene egy kicsit gyorsulnom, ezt nagyon érzem. Holnap jobb lesz, nincs úszás délelőtt, igyekszem odatenni magam délután.”

Kozma Dominiknak azonban fantasztikusan sikerült a nap, mivel 1:46.89-el nyert, amivel biztosan bent van a 200 méteres gyors úszószámában.

 

„Így kell ezt, délelőtt odacsördíteni a tejsavnak, aztán délután már menni erőből. Azért az is fontos volt, hogy egy számmal nagyobb gatyát vettem fel, délelőtt belepréseltem magam a 75-be, de szorított ezerrel, most az eggyel nagyobban éreztem a lábamat és ez segített is sokat. Jól ment, élveztem az úszást, a többit meglátjuk holnap.”

 

MTI Kovács Anikó
Kozma Dominik – Fotó: Kovács Anikó/MTI

 

Bár ezen a napon még úszó érem nem született, a műugróknál a Kormos Villő, Reisinger Zsófia kettős bronzérmes lett a toronyugrók szinkron számában, amihez külön gratuláció jár a lányoknak.

 

MTI Kovács Anikó9
a magyar szinkronúszó-válogatott – Fotó: Kovács Anikó/MTI

 

Szerdán Cseh Laci történelmet írt. Ötödszörre nyerte el az Eb aranyat a vegyes döntőben. Elmondása szerint a mellúszással volt egy kis gond, de végül hét századdal német ellenfele előtt érintette a falat, megszerezve ezzel tizenkettedik Eb érmét. Világklasszis úszónk gyakorlatilag a saját csúcsait döntögeti, mivel ezelőtt is ő volt az egyetlen, aki zsinórban megnyert öt bajnoki címet 400 vegyesen.

 

Nagy mák volt, életem legszorosabb Eb-sikere – mondta utóbb. – Akárhogy is nézem, az idő nem igazán jó, úgy is mondhatnám, gyenge. A mellúszásomon kell még javítani: most tanultam egy új technikát, alapvetően jól bevált, de még nem működött annyira, mint szeretném. Az állóképességemmel nincs baj, viszont kellenek az új módszerek, mert a sebességet muszáj növelni, azt pedig már csak technikával lehet. Remélem, a jövőben jelentősen tudok gyorsulni, erre szükségem lesz, hogy ott legyek az elején.”

 

MTI Kovács Anikó8
Fotó: Kovács Anikó/MTI

 

Sajnos Kozma Dominik 200 gyorson lecsúszott a bronzról, de elmondta, hogy nem csalódott, egy év múlva nagyobb sikerekre számít a világbajnokságon.

Elődöntőseink is remekül szerepeltek: Hosszú Katinka új Európa-bajnoki csúccsal lett első 200 vegyesen, később 100 háton a 3. legjobb idővel ment tovább, Evelyn pedig 200 vegyesen jutott a fináléba. Biczó Bence ugyanezen a távon, a pillangó elődöntőben úszta a harmadik legjobb helyet, így bent van a döntőben ő is.

 

MTI Kovács Anikó3
Hosszú Katinka – Fotó: Kovács Anikó/MTI

 

A csütörtöki napon elmondhatatlan nagy örömökkel ajándékozta meg a hazai közönséget a magyar küldöttség, ugyanis öt gyönyörű érmet nyertek úszóink.  Hosszú Katinka rögtön két aranyat szerzett. Az egyiket 200 vegyesen, a következőt pedig 100 háton. Ezután következett Biczó Bence 200 pillangón elért ezüstje, majd Kapás Boglárka úszott be harmadikként 800 gyorson. Az éremeső nem hagyott alább, a nap végén a 4×200-as váltóban bravúros verseny után a lányok fent állhattak a dobogó harmadik fokán. Katinka 2:08:11-es ideje új Európa-bajnoki csúcsot döntött, Kozma Dominik pedig két országos rekordját döntötte meg 100 gyorson.

 

MTI Kovács Anikó6
Fotó: Kovács Anikó/MTI

 

A pénteki nap is nagy sikerekkel zárult. Gyurta Gergely és Kozma Dominik a hatodik helyen végeztek a berlini Euróba-bajnokság 800 és 100 méteres gyors előfutamában. Hosszú Katinkában ezen a napon sem lehetett csalódni, mivel harmadikként jutott be a 200 méter gyors döntőjébe. A hát középfutamban pedig a fiúk örülhettek, Bernek Péter a második, Balog Gábor a harmadik hellyel jutott tovább a 200 hát középdöntőből. A sort pedig Cseh Laci zárta a szétúszásba jutásával, amit szépen nyert Matella előtt.

 

A Pop Up Cafe csapata szívből gratulál az eddigi eredményekhez!

 
[facebook_like_button]