2014.08.22
A Hajdúság és a Hortobágy kivételével az Alföld teljes területére harmadfokú riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet az elmúlt heti mérések alapján – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a távirati irodával.
A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai alapján készül el, a parlagfű pollenkoncentrációja alapján hat fokozatú riasztási skálát alakítottak ki. A harmadik fokozatú riasztás azt jelenti, hogy légköbméterenként átlagosan 100-199 darab pollenszemet észleltek. Ugyanakkor hozzátették: ahol az átvonuló frontokat jelentősebb eső kíséri, átmenetileg visszaeshet a koncentráció.
A Nagykanizsa-Miskolc vonaltól délre mindenütt másodfokú riasztás van érvényben, és hasonló a helyzet Tatabánya környékén is. Az Alpokalját leszámítva az ország többi részén is legalább figyelmeztető jelzés van érvényben – írta az ÁNTSZ.
Közleményük szerint közeledünk a 2014-es parlagfűszezon csúcsához, de a csapadékos időjárás miatt – a korábbi előrejelzéssel szemben – később, szeptember első hetében várható a tetőzés. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el.
A térkép az ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.
Kiemelték továbbá, hogy az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben. Az ÁNTSZ közleményében kitért arra is, hogy a parlagfű mellett az üröm, valamint a libatop- és csalánfélék pollenkoncentrációja is magas a napokban. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően közepes, de helyenként az is elérheti a magas-nagyon magas szintet. A pázsitfüvek, a lórom és az útifű pollenje várhatóan csak alacsony mennyiségben lesz jelen a levegőben – írta az ÁNTSZ.
[facebook_like_button]
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Tizenegy étel, amit érdemes a konyhában tartani