zzs – 2014.07.16.
A pufulec egy olajos-sós kukorica snack, amit szívesen adnak a szülők csemetéjüknek két étkezés között, rágcsálnivalónak. Valóban praktikus választás, mert nem tud tőle megfulladni a gyerek, sós íze miatt eteti magát, nem romlandó és gyakorlatilag minden sarki boltban fillérekért lehet hozzájutni. A pufulec összetevőinek listája elméletileg csupán ennyi: kukorica, só, olaj.
Tudni kell, hogy a pufulec alapanyaga a puffasztott kukorica, aminek magas a kalóriatartalma, viszont tápanyagtartalma egyenlő a nullával.
Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy káros lenne, ám a termék só tartalma már annál inkább. A gyermekgyógyászok álláspontja szerint egyéves kor alatt nem ajánlott a sófogyasztás. Egyéves kor után is csak mérsékelt bevitel ajánlott, így viszont a pufulec, mint nasi biztosan kiesik a körből. Amennyiben túl magas a sófogyasztás szintje, a vesék túlterheltségtől szenvedhetnek, magas vérnyomást és pajzsmirigy problémákat is okozva.
A csomagoláson feltüntetett növényi olaj valószínűleg különböző olajos magvak kivonata és aszkorbinsav-észtert, aszkorbinsavat (E300), valamint palmitin- és sztearinsavat, glicerinsavat tartalmazhat. Könnyen előfordulhat allergiás reakció, súlygyarapodás, koleszterinszint emelkedés.
A pufulecek piacán már különböző mesterséges színekkel megszórt variációkkal is találkozhat a vásárló, ami többek között tatrazin sárga színezék (E102). A nagy mennyiségű tatrazin fogyasztás megnövelheti az ADHD-szindróma kialakulásának esélyét, ami figyelemhiánnyal, hiperaktivitással és lobbanékonysággal állhat összefüggésben.
Az E124-es jelzésű vörös festék pedig bizonyítottan pajzsmirigyrákot, kromoszóma-károsodást okozhat, ezért legyünk nagyon óvatosak a mesterségesen színezett élelmiszerekkel!
Alternatív megoldásként inkább kínáljunk gyermekünknek gyümölcsöt, zöldséget vagy más természetesebb rágcsálnivalót, ha éhes.
forrás: www.filantropikum.com
[facebook_like_button]