Pikáns torták a döntőben

2014.07.03.

 

Megvannak a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny döntősei: a Bazsalikomos csipkebogyó, a Csokis kaland és a Döbleces almás. A végső eredményt augusztus elején hirdetik ki.

 

10517112_814695188549490_960870048_n

 

Mi magyarok imádunk finomakat enni, inni. Pedig a nagymama gyöngyöző húslevese és isteni rántott húsa mellett ülve nem árt, ha eszünkbe jut, hogy az elhízás egyre fenyegetőbb veszély , miközben az egészségtudatos táplálkozás megvalósítása sose volt könnyebb, hiszen a boltok polcai roskadoznak a választéktól.

A “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny azt tűzte ki célul, hogy a cukrászok mellett a nagyközönségnek is megmutassa, hogy lehet fehérliszt és cukor nélkül is mennyei édességeket készíteni. Így a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet az édességfogyasztás.

 

10506121_814695185216157_115103730_o

 

A megmérettetésre minden évben cukrászmesterek pályázhatnak, akik idén is szorgosan készültek. A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok használatát, az alacsony szénhidrát- vagy kalóriatartalmat pontozta, hanem figyelembe vette az innovációt, a cukrászati gyakorlatot, a torta küllemét, az ízek harmóniáját, de azt is, mennyire köthető az édesség a hagyományos magyar ízekhez.

 

10510129_814695181882824_48065627_n

 

Az előző évekhez képest bátrabban használták a fűszereket a cukrászmesterek. A döntőbe három ötletes és finom édesség jutott: a Bazsalikomos csipkebogyó, a Csokis kaland és a Döbleces almás.
Mautner Zsófia, a zsűri elnöke elégedett volt az idei versennyel: „A Bazsalikomos csipkebogyó pikáns és fanyar ízei a bazsalikomnak köszönhetően, a Döbleces almás meglepetése tökmaggal és a Csokis kaland klasszikussága tetszett.

 

Az idei versenyen esztétikusabb és ízletesebb tortákat kóstolhattunk az előző évekhez képest.”
Szűcs Zsuzsanna dietetikus arról beszélt, „olyan édességekkel találkoztunk, amelyek bebizonyították, hogy az egészséges táplálkozás kedvéért nem kell lemondanunk az ízek élvezetéről. Hiszen a korszerű alapanyagokból készült sütemények mértékletes fogyasztása része lehet az egészségtudatos étrendnek.”

 

Jókuti András szerint „az első forduló óta sokat csiszoltak a döntős tortákon. Egyrészt, hogy a verseny elvárásainak megfeleljenek, másrészt kifejezetten ízben, élményben és esztétikumban gazdagodtak a torták.” Vadon János legfőképpen annak örült, hogy a pályaművek között volt egy csokoládétorta, mivel – elmondása szerint – az elmúlt években több innovatív süteményt kóstoltak, ám ő kedveli a hagyományos ízeket is. „Szerintem a cukorbetegeknek leginkább a csokoládé hiányzik” – fűzte hozzá.

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett verseny győztes tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-ai ünnepségeken kóstolhatja meg először a finomságot, a Magyarország Tortájával együtt. Ezt követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd.

 

Hallgatva a nagyközönség igényére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közzéteszi a torta receptjét is.

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!