Szívmelengető hagyomány: bemutatjuk a Vándorbölcsőt

 

ja – 2014.06.28.

Czotter András asztalosmester 2009-ben szépet gondolt és alkotott. Kényelmes, gyönyörű bababölcsőt faragott, melyet a Három Királyfi, Három Királylány mozgalomnak ajándékozott. A Vándorbölcső azóta évente más babát ringat álomba esténként, szép hagyományt, szokást teremtve ezzel. 

 

A lemenő nap fénye békésen öleli körbe a teraszt. A kutya lustán nyúlik el az asztal alatt.  Apa és Anya lassú szóval beszélgetnek a nap eseményeiről, szemüket a vidáman hancúrozó kicsiken pihentetik. A kertben három virgonc kisfiú és három bájos kislány használja ki a nap utolsó játékkal töltött óráját. Három királyfi, három királylány…

Álom … Sok fiatal álmodik erről  a családalapítás kezdetén és hisznek  abban, hogy mindez meg  is valósulhat. Aztán az élet máshogy alakul.

Magyarországon a fiatal párok  két-három gyermeket terveznek,  ám a legtöbb családba végül csak egy –két királyfi, királylány érkezik. Az okokat hosszan lehet és kell is sorolni, elemezni, mi  azonban most  nem a nehézségekről szeretnénk írni.

 

 

Hazánkban  tevékenykedik a széles körben ismert és elismert alapítvány, a Három királyfi, három királylány mozgalom, melynek célja, hogy minden megtervzett gyermek megszülethessen. Az alapítvány tagjai javaslatokat készítenek annak érdekében, hogy családbarát törvények szülessenek,  jelen vannak a médiában és számos kezdeményezéssel segítik a családokat. A sok jelentős segítséget nyújtó programjuk közül csak néhányat emelnénk  ki,  azokat a kedves ötleteket amik apróságnak tűnnek ugyan, mégis azt tudatosítják bennünk,  hogy  életünk legfontosabb, legtöbb figyelmet igénylő és legtöbb örömet hozó színtere, a család.

A Babazászló projekt célja, hogy az otthonok, intézmények egyedileg tervezett babazászlóval  jelezzék az örömhírt, a ház falain belül kisbaba született. A zászló ország-világ, minden arra járó számára hirdeti, hogy a gyermek érték,  az újszülött nemcsak  családja, hanem tágabb közössége számára is ajándék. A csöppség érkezése emellett nagy változás is egy család életében, az újdonsült szülőknek sok mindennel kell megbirkózniuk. Régen egy-egy lakóközösség aktívan segítette a gyermekágyas édesanyát a szülést követő első néhány hétben, a babazászló kitétele ezt a szokást is reméli feleleveníteni.

 

vbölcső

 

Czotter András asztalosmester 2009-ben szépet gondolt és alkotott. Kényelmes, gyönyörű bababölcsőt faragott, melyet az alapítványnak ajándékozott. A mozgalom tagjai pedig úgy döntöttek, legyen a bölcső sok kis királyfi és királylány első kuckója, így lett belőle Vándorbölcső. Azóta az álomba ringató bútordarab babáról babára száll, ha kis lakója kinövi, új  gazdát keresnek, sorsolnak neki. A bölcsőben természetesen most  is éppen  egy kis trónörökös pihen, azonban érdemes figyelemmel kísérni a vándorló bölcső sorsát hiszen az apróságok gyorsan nőnek, a következő tulajdonos pedig akár a Te babád is lehet!

„Anyának lenni nehéz! Ha könnyű lenne, a férfiak csinálnák! „– tartja a vicces mondás, azonban  jól tudjuk, hogy – bár a család hajójának  zászlóját az Anyukák tartják – az evezés és kormányzás kemény munkájából  az Apukák is ugyancsak kiveszik a részüket. A mozgalom által kiadott és a honlapról letöltött Apa-füzet Róluk és Nekik szól, az Édesapákat kalauzolja az apaság kezdetben talán bonyolultnak tűnő labirintusában. A címlap kép önmagáért  beszél, a baba és Apukája szívét széttéphetelen zsinór köti össze.

 

 

Érdemes a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom honlapját böngészni, munkájukat figyelemmel kísérni, programjaikra ellátogatni. Ők arra bátorítanak minket, merjünk három királyfiról és három királylányról álmodni…

 

Cikkünk második részében a mozgalom által szintén felkarolt párkeresésről írunk.

 

forrás: www.haromkiralyfi.hu

[facebook_like_button]

Szólj hozzá!