Könnyeink titkai

 

zzs-2014.08.30.

Az alapvető biológiai funkciónkat ellátó kis folyadék alakja és összetétele is együtt változik az érzéseinkkel.

 

A könnyről

 

Ez az enyhén lúgos kémhatású folyadék átlátszó és íze erősen sós. A megfelelő látás biztosításához 1-2 mikroliter/perc sebességgel termelődik és egy nap 1-3 mililiter mennyiségben állít elő belőle a szervezetünk. Az alap-könny összetétele: legnagyobb része víz, oldott sók, nátrium és klorid, valamint kálium, mangán és hidrokarbonát ion. A vérplazma fehérjéi is megtalálhatóak még a könnyeinkben, ezek a kórokozók elleni védelemben vesznek részt. Ezeken kívül az antibakteriális hatású lizozimot is meg kell említenünk, mint összetevő.

 

www.boldogoskodj.com
boldogoskodj.com

 

Rose-Lynn Fisher, amerikai fotográfus mikroszkópos képeket készített a könnyekről. A végeredményen tisztán látszik, hogy a könnycseppek kinézete érzéseink szerint változnak: más, ha hagymától sírunk és más, ha bánat vagy öröm ér minket.

 

scielo.cl.
scielo.cl.

 

A Smithsonian’s College       of Arts and Sciences munkatársa Joseph Stromberg szerint három típusa van a könnycseppeknek: alap, reflexes és fiziológiás. Korábban, William Frey a St. Paul- Ramsey Medical Center biokémikusa vizsgálta ezt a területet és megállapította, hogy az érzelmi okokból feltörő könnyek több fehérjét és adenokortikotróp hormont tartalmaznak- olyan anyagokat, ami a stressz idején szabadul fel szervezetünkben.

 

lookafteryoureyes.org
lookafteryoureyes.org

 

A könnyek fiziológia funkciói közé tartoznak a szem nedvesen tartása, a szaruhártya tápanyagokkal való ellátása és annak védelme. Természetesen általában erős érzelem miatt ömlik a szemünkből a könny, így a non-verbális (testbeszéd) kommunikációban betöltött szerepét is meg kell említeni.

 

Magát a sírást először Charles Darwin kutatta. Darwin megállapította, hogy ez egy vészjelző funkció, de emellett lazít és megnyugtat. A holland pszichológus, Ad Vingerhoets már komplex kutatást folytatott, ami élettani, szociális és érzelmi szempontokat is figyelembe vett és kísérletekkel alá is támasztotta, hogy könnycseppek nélkül kevésbé hatékony a kommunikációnk.

 

picturescollections.com
picturescollections.com

 

Síráskor a vegetatív idegrendszer azon része lép működésbe, amely elindítja a regenerációs és gyógyulási folyamatokat a szervezetben, így a mai pszichológusok szerint a könnyeket ki kell engednünk a lelki egészség helyreállítása érdekében. Egy alapos sírást követően bizonyítottan csökken a pulzus és a vérnyomás is.

 

Ne higgyük, hogy a könnyezésre csak az ember képes. A hasonló szemfelépítésű állatok ugyanúgy képesek könnyeikkel érzelmeiket kifejezni. Marc Bekoff etológus szerint az érintkezés vigaszának elvesztése vagy a stressz is kiváltó oka lehet annak, ha egy állat sír. „2013-ban egy újszülött elefántborjú öt órahosszat sírt, mert anyja nem fogadta el és nem táplálta” – hoz egy példát az etológus.

 

forrás: ng.hu

[facebook_like_button]